Mariannes historie del VI

Da jeg var sygemeldt fra skolen, hvor jeg var ansat som lærer, skulle jeg bare tænke på mit arbejde, så blussede stress-symptomerne op. Jeg fik åndedrætsbesvær, ondt i maven og kunne ikke koncentrere mig. Jeg skulle egentlig have været til sygefraværssamtaler med inspektøren, men jeg kunne hverken møde op til samtalerne eller kommunikere per e-mail. I stedet mødtes min mand med ham og havde jævnligt kontakt om min situation over telefonen.

 

Jeg havde brug for hjælp til at udfylde blanketter

Jeg var virkelig hårdt ramt af stress og havde brug for, at nogen forklarede mig, hvad der skulle ske i forbindelse med sygemeldingen.

Tillidsmanden på skolen tilbød sin støtte, men jeg var desværre for syg til at mødes med hende, så jeg måtte afslå. Men jeg kunne godt have brugt hjælpen, for jeg forstod faktisk ikke, hvad der foregik.

Jeg prøvede møjsommeligt at udfyldte en blanket til kommunen, som min mand så læste. Han satte røde streger og rettede masser af fejl. Jeg blev så ked af det, fordi jeg tidligere hade været god til den slags, og jeg var jo uddannet dansklærer, men nu var det min mand, der rettede mine stavefejl. Jeg kunne ikke overskue at rette blanketten efter hans hjælp.

 

Min mand var en hjælp til samtaler

I forbindelse med en langtidssygemelding skal du sandsynligvis til en del samtaler på din arbejdsplads og i din kommune. Det er en god idé at bede om hjælp uden for familien, fordi den i forvejen er belastet af den situation, I er i. Det lærte vi på den hårde måde, for min mand havde rigeligt at se til.

Mit råd er, at du tager en bisidder med hver gang, der kan støtte dig og tale med dig om mødet bagefter. Det kan være:

  • En god ven
  • Din tillidsmand
  • En bisidder gennem din fagforening

Få lægen til at kortlægge dine symptomer og årsagen til dem

Ud over en bisidder vil jeg anbefale at du kommer til læge og får en sygemelding i første omgang. Fortæl din læge om dine symptomer – også dem, du måske ikke selv forbinder med stress – lad lægen være med til at afgøre, om det er vigtigt eller ej.

Fortæl hvordan dit arbejde er tilrettelagt. Måske er der faktorer i dit arbejde, der er mere belastende, end du umiddelbart tror. Har du haft for stor en arbejdsmængde i for lang tid? Er du nødt til hele tiden at gå på kompromis med din faglighed eller dine værdier? Bliver du mobbet?

Det er væsentligt at kende årsagen til din stress, så du kan undgå at blive syg igen senere. Stress kan være meget komplekst, så du kan have behov for flere samtaler. Heldigvis tilbyder flere læger en kort række samtaler, så I har tid og bedre mulighed for at få overblik over situationen.

 

Jeg fik en diagnose, men ingen behandling

Da jeg var brudt sammen af stress, fulgte min mand mig til min læge efter fem dage. Da jeg havde fortalt lægen, hvad der var sket, konstaterede han: ”Posttraumatisk stress syndrom og udbrændthed.”

Han gav mig en sygemelding, men kunne ikke tilbyde nogen form for behandling.

Jeg fik ikke kortlagt årsagen til min stress, men lægen støttede mig alligevel gennem hele forløbet, ved at være en slags tovholder.

Behandlingen fandt jeg selv frem til efter at have været syg i fire måneder.

 

Bed andre om hjælp

Mit generelle råd til dig og din familie, der står midt i kaos, fordi et eller andet uforudset har ramt – bed andre om hjælp!

 

Tak for at du læste med

Marianne