De seneste år er idealiseringen af den trænede krop blevet et symbol på indre velvære og selvværd. Jagten på sundhed er blevet en ideologi, der styrer vores samfund og måden vi fører politik på. Trods et stort fokus på sundhed og idealkroppen, viser Den Danske Nationale Sundhedsprofil en stadig stigning i andelen af danskere med dårligt mentalt helbred og sygemeldinger grundet stress, moderat eller svær overvægt, samt smerter eller ubehag i kroppen.

De urealistiske og usunde kropsidealer betyder, at mange af os aldrig bliver tilfredse, hvilket kan medføre madstress, spiseforstyrrelser og generelle stress problematikker. Vægttabs- og fitnessindustrien, samt medierne giver et forskruet billede af dét at være sund og gør mere skade end gavn. Det skyldes ikke nødvendigvis, at medierne er ude på at vildlede os, men i en tid hvor information og viden er tilgængeligt for alle, kan det være svært at skille skidt fra kanel.

Slut med forbudt

Aldrig har så mange ment så meget om noget, de ikke nødvendigvis har forstand på. At kulhydrater er årsagen til fedme, at sukker er giftigt, at sødemidler giver kræft, at abnorme indtag af protein forårsager vægttab og at detoxing er vejen mod en sund krop, er for det første en løgn og for det andet er dette medvirkende til sundhedsstress, overspisning, skyld, skam og dårlig samvittighed. Det giver dårlig mental sundhed Folk spilder deres tid og energi på noget, som ikke gør en reel forskel på længere sigt. Det kan i modsætning være direkte skadeligt, hvor madfrygten udvikler sig til en decideret spiseforstyrrelse, hvilket har alvorlige konsekvenser.

Pas på dig selv og skab balance i din sundhed

Menneskets sundhedstilstand er på én gang er et fysisk, psykisk og socialt anliggende. Det er derfor vigtigt at skabe sundhed, der er i balance. Sundhed i balance er lig med velvære, hvor velvære øger både kreativitet, produktivitet og livskvalitet. Samtidig sænker det sygefraværet og skaber et bedre miljø i hjemmet og på arbejdspladsen. Man skal se på det hele menneske, da sociale og psykiske problemer i høj grad påvirker den fysiske sundhed. Meningsgivende sociale relationer er sundhedsmæssigt sammenligneligt med at undgå fedme, inaktivitet, rygning og alkohol. Det sociale aspekt er desværre noget af det første, der bliver ofret i jagten på et sundere liv.

Alt med måde

Vejen ud af sundhedsjunglen findes gennem fysisk aktivitet, sunde kostvaner, psykisk stabilitet og sociale relationer. Sig farvel til forbud, restriktioner og dårlig samvittighed. Via ”alt med måde”-tankegangen kan du skabe balance i din sundhed på dine præmisser. Sundhed som ikke forsvinder når livet kommer i vejen og som passer ind i din hverdag med familie, venner og ’hygge’.

Den sociale og psykiske sundhed er mindst lige så vigtig som den fysiske sundhed og derfor skal der skabes vaner, så det er overskueligt at tage vare på egen sundhed og forebygge sundhedsproblematikker.

Prioritér dig selv og skab sunde vaner

Via Stressforeningens blogs vil du løbende få redskaber og viden til at bryde med de nuværende sundhedsidealer og skabe overblikket, så du kan slippe fri af begrænsende diæter og skabe en balanceret sundhed. Der skal være plads til livet og der skal være plads til dig!

Følg løbende med på bloggen og find vejen ud af sundhedsjunglen og få balance i din sundhed gennem faglig viden, mytepunkterende blogposts og redskaber der virker, til at ændre vaner og livsstil.

Cecilie Refsgaard, Cand.Scient. i Human Ernæring