Mariannes historie fortsat

I en periode på fem år, der begyndte et års tid, før jeg faldt sammen af stress, vågnede jeg 3-6 gange hver nat, og ofte lå jeg vågen fra klokken fire og et par timer frem, og faldt så i søvn igen, lige før vækkeuret ringede. Det gjorde, at jeg var træt og uoplagt om dagen og følte mig ved siden af mig selv.

Søvnforstyrrelser er, ud over nedsat hukommelse og koncentrationsbesvær, ét af de tydeligste tegn på alvorlig stress, så den var rigtig gal med mig, for jeg havde alle tre symptomer. Da jeg endelig efter sammenbruddet forstod det, begyndte jeg at lave om på min hverdag for at skabe gode betingelser for, at jeg fik sovet ordentligt. En sammenhængende nattesøvn er nemlig afgørende for, at man får det bedre.

 

Derfor skal du tage din nattesøvn alvorligt

Der er flere grunde til, at du skal tage din nattesøvn alvorligt sammen med ro og hvile.

Når roen indfinder sig, tager kroppen det som et signal på, at den er uden for fare, og så falder nervesystemet til ro, og først da, kan kroppen begynde at restituere. Du mærker det ved, at den sitren, du måske har har i din krop holder op, og stressen klinger langsomt af.

Det er ikke muligt at træne hverken hukommelsen eller koncentrationsevnen, når du er ramt af alvorlig stress, blandt andet fordi indlæringsevnen er nedsat. Så det er altså søvnen, man må prøve at hjælpe på vej. Når der er kommet ro i nervesystemet, vender koncentrationsevnen og hukommelsen langsomt tilbage, og du får det generelt bedre.

Du er nødt til at skabe optimale betingelser for din søvn, så her får du nogle idéer til, hvad du kan gøre:

Fire ting du kan gøre

  • Struktur i hverdagen
  • Bevægelse/motion i naturen
  • Sund kost
  • Hold dig fra mobil, fjernsyn og computer, især om aftenen

Hav en fast rytme i din hverdag. Stå op på samme tid hver dag, spis morgenmad, gå tur, læs osv. På den måde får din krop og hjerne ro, fordi du slipper for at vælge og overskue nye situationer hele tiden.

Vær i naturen hver dag, den er helende i sig selv. Brug din krop, så du bliver fysisk træt, det gør nemlig, at det er lettere at falde i søvn. Vær opmærksom på, at det er en hårfin balance, for hvis du presser dig selv, kan det være med til at øge stressniveauet.

Spis sundt. Drop kaffe og søde sager sent om eftermiddagen og aftenen, for det kan holde dig vågen. Hold dig fra alkohol, det løser ingenting. Hvis du ikke kan ”hænge sammen” om dagen på grund af søvnmangel, kan du i en kort periode bruge sovemedicin, men brug det aldrig som en permanent løsning og gør det altid i samarbejde med din læge. Medicinen skaber afhængighed.

Nedsæt dit mobil-, fjernsyns- og computerforbrug til næsten igenting. Lad mobilen ligge i entréen, når du er hjemme, sæt den gerne på lydløs. Undgå at se fjernsyn og bruge computer om aftenen. Apparaterne udsender et blåt lys, der ”speeder” din hjerne, og du får svært ved at falde i søvn. Tag aldrig din mobil med ind i dit soveværelse. Strålingen fra mobilen forstyrrer din søvn.

Der er ingen quick fix

Måske synes du, jeg har foreslået en lige lovlig hård kur, og du må selvfølgelig finde din egen måde at hjælpe søvnen på vej. Men der er hverken hurtige løsninger eller genveje, når du skal hele i forbindelse med stress.

Sov godt.

 

Marianne Bak,

stressrådgiver i Find ud af Stress.