Vil du være med til at udrydde stress?

Hvis du også drømmer om, at vi kan få udryddet stress, så læs med her.

Jeg har selv været alvorligt ramt af stress. Jeg kunne kort fortalt ikke klare mig selv i flere år. Nu er jeg igen blevet mig selv og vil gøre mit til, at den forfærdelige stress-tilstand ikke ødelægger livet for andre.

Enhver rejse begynder med det første skridt! Min rejse tilbage til mig selv begyndte, da jeg prøvede at forstå, hvad stress er. Den viden vil jeg gerne fortælle dig om, så vi sammen kan hjælpe andre – og hinanden – ud af stressen.

Løsningen på at udrydde stress hænger tæt sammen med vores syn på, hvad stress er. Og den hænger sammen med, hvordan vi behandler for stress.

Det kan du gøre i dag

Tal om det! Starten på at komme stress til livs er at tale om det. Undgå at emnet bliver et tabu – bring det op, når du er sammen med andre. Tal om, hvad I synes er acceptabelt på jeres arbejdspladser.

Hvor stort et pres vil du udsætte dig selv for til fordel for dit arbejde? Er det i orden at du får arbejds-e-mails lørdag aften? At du hele tiden bliver forstyrret, når du arbejder? At du skal løse opgaver, hvor du må gå på kompromis med din faglige viden eller dine egne værdier for at opnå et resultat?

Er det muligt for dig at sige ’stop’ på din arbejdsplads, før du kollapser af et stress-sammenbrud? Eller skal du være helt derude, hvor du lægger brillerne i køleskabet og glemmer at hente børnene, før du kan sige fra gennem en lægeerklæring? Vær ærlig over for dig selv, når du svarer.

Hvornår er det for sent at stoppe op?

Med udtrykket ”for sent”, mener jeg, når stressen får for store og måske blivende konsekvenser for dit liv.

Jeg kom helt derud, hvor jeg fysisk kollapsede og måtte have hjælp til alt i den første tid. Det varede måneder, før jeg igen kunne cykle og læse korte artikler i lokalbladet. Det varede flere år, før jeg kunne bruge mobil og computer. Der gik fem år, før jeg kunne føre en bil, og i begyndelsen kun på korte ture. Jeg stoppede for sent op. Alt for sent.

Mit stress-sammenbrud har haft enorme konsekvenser for mit liv. Jeg havde ingen fantasi til at forestille mig, at stress kan ramme så hårdt. Men jeg har været heldig og har fundet tilbage til mig selv og har lært meget undervejs. Jeg glæder mig til at fortælle min historie her på bloggen.

Du kan have svært ved selv at vurdere, hvor stresset du er. Få dine nærmeste til at fortælle, hvordan de oplever dig i hverdagen. Og sørg for at være åben omkring, hvordan du har det.

Kender du en tidligere stress-ramt, så gør dette

Næste gang du er sammen med én, som du ved tidligere er gået ned med stress så spørg, om du må få hendes historie.

Der er uendeligt mange hårrejsende historier om stress, og du har garanteret en af dem tættere på livet, end du ved.

Selvom det er ni år siden, jeg selv gik ned med stress, påvirker det fortsat min hverdag. Sådan er det også for mange andre. Spørg en stressramt, hvad hun må leve med af mén fra sit stress-nedbrud – hun kan helt sikkert fortælle noget, du ikke regnede med at få at vide.

Læs med på bloggen her, hvor jeg vil løfte sløret for, hvor hårdt og ensomt det er at være ramt af alvorlig stress – og også, hvordan du kommer ud af stressen igen.

De bedste hilsner

Marianne Bak