Komikeren Anders Matthesen (”Anden”) siger i et af sine shows: ”Der findes ingenting man skal.” og fortsætter så: ”men der er selvfølgelig nogle ting, der har konsekvenser, hvis man ikke gør dem – at trække vejret for eksempel”.

Der findes alt for mange eksempler på ting, som vi selv mener at vi absolut skal gøre. De er nødvendige. Men, hvis vi hver gang lige vender disse ting i hovedet og tænker over, hvad konsekvenserne ville være, hvis vi ikke gør dem – så vil vi opdage, at i størstedelen af tilfældene er der nok ikke rigtig nogen konsekvens, eller også er den meget lille. I mange andre tilfælde kan man måske finde en erstatning, måske endda en bedre løsning.

Moster Oda fylder 80 og har inviteret til stort fest med 150 mennesker. Som alvorligt stressramt er dette et mareridt med støj og mange mennesker, men du kan ikke melde fra, for man skal jo med, når man er blevet inviteret …

”Der findes ingenting man skal”. Hvad vil konsekvensen blive, hvis du meldte fra? Tja, der er stadig 149 mennesker til at fejre Moster Oda, så der vil du nok ikke mangle. Moster Oda vil dog nok blive ked af, at du ikke er der – men måske kan du kontakte hende og sige: ”Jeg vil meget gerne komme til din fest, Moster Oda – men jeg har stress og har det rigtigt svært med mange mennesker og støj. Er det ikke bedre, at jeg kigger forbi et par dage før festen med et par stykker mad eller et par kager, og så hygger vi os sammen vi to og fejrer dig?”.

Det kan Moster Oda da næsten ikke sige nej til – og ved at tænke over konsekvenserne har du skabt en løsning som både du – og personen med den største konsekvens – Moster Oda, kan være yderst tilfreds med.
Så når du rammer situationer hvor der er ting du mener at du bør/skal gøre, så brug sætningen ”der findes ingenting man skal” og tænk over konsekvenserne. Er der konsekvenser overhovedet, så tænk ud af boksen på alternative løsninger.

Rigtig god lørdag! 😊Julekalenderen er lavet af TagStressAlvorligt.dk i samarbejde med Stressforeningen.
Hjælp Stressforeningen med at hjælpe stressramte. Bliv medlem i dag eller støt foreningens arbejde på MobilePay 189822