Er du pårørende til en stressramt, så ved du måske allerede at juleaften kan være en stor belastning for en alvorligt stressramt. Det er en aften hvor en stressramt virkeligt forsøger at være deltagende og brænder al energi af meget hurtigt.

Det bedste man kan gøre som pårørende er, at lade den stressramte vide at det er OK, hvis vedkommende ikke kan overskue juleaften – eller at sætte pris på at den stressramte forsøger og at lade den stressramte vide, at det er okay at trække sig tilbage, når energien er brugt op. Det kan være svært at sætte sig ind i, men for en alvorlig stressramt kan en juleaften eller nytårsaften føles som en hel maraton, der skal gennemføres – og mange gange rækker energien ikke hele vejen.

En alvorligt stressramt vil ofte også være mindre aktiv og mere stille end man er vant til at opleve personen. Det bedste man kan gøre her, er lade den stressramte deltage på det niveau, det er muligt – og få lov til at sige fra overfor de af aftenens aktiviteter, der føles belastende. Det værste er at prøve at ”muntre personen op”. Det virker direkte omvendt.Julekalenderen er lavet af TagStressAlvorligt.dk i samarbejde med Stressforeningen.
Hjælp Stressforeningen med at hjælpe stressramte. Bliv medlem i dag eller støt foreningens arbejde på MobilePay 189822